ACEM PİLAVI (KAHRAMANMARAŞ)

22 Aralık 2023

Pilavlar açısından bir cennet Ülkemiz.

Farsça pulav, pilav, pelav sözcüklerinden dilimize geçen bu yemeğin adını duyunca güzel şeyler canlanır gözlerimin önünde. Bayram pilavı, düğün pilavı, adak pilavı..Sizin de güzel anılar canlanır mı gözlerinizin önünde? Anneannenizin yaptığı safranlı bayram pilavı gibi mesela.. Güzel anılarla, kaliteli malzemeyle hazırlayan kişinin el beceriyle ve sofrayı paylaştığın kişilerle zirveye ulaşır pilavın tadı.

 

Pilavlarda kullanılan ana malzeme değişir sürekli. Pirinç, bulgur, firik, dövme..Etli veya etsiz..Hangisinden isterseniz? Damağınızı hangisi daha çok mutlu ediyorsa.. Tavuklu pilav, kıymalı pilav, topaçlı pilav, hamsili pilav..Ya diğer ek malzemelerle, sebzelerle, bakliyat ile, otlarla, meyvelerle hazırlanan pilavlar? Havuçlu pilav, mercimekli pilav, loğlazlı pilav..Listeye elbette eski yemeklerimizi ve yöresel tatları eklemeyi de unutmuyorum. Köse pilavı, susuz pilav, baş pilavı, tarak pilavı, işkevteli pilav (Konya yöresi), şalgamlı pilav/Konya ve Sivas, ekşili pilav (Kastamonu), ala pilav (Kastamonu), işkembeli aş (Antakya), haşıl aşı (Antakya), kelle aşı (Antakya), sumaklı aş (Antakya).. Listemiz çok uzun hepsini sıralamaya kalkarsak pilavımıza yer kalmayacak. Onun için hemen konuya girelim en iyisi.

 

Bugünkü yazımız Kahramanmaraş ilimizden. Kahramanmaraş’tan ama komşumuz İran’dan ödünçlenmiş adı. Bin bir gece masallarını çağrıştıran bir yemek; Acem pilavı. Bildiğiniz gibi mutfağımızda ülke, ırk ve şehir adlarıyla bütünleşen yemeklerimiz çok. Arnavut ciğeri, Arap veya Fellah köftesi gibi. Pilavlar geri kalır mı? Özbek, Buhara ve Acem pilavları.. Bu da onlardan biri işte.. Neden Acem pilavı denilmiş? O konuya girersek işin içinden çıkmamız olanaksız. O konuyu sizin hayal gücünüze bırakayım ben en iyisi.

 

Bu arada kısaca Acem pilavlarının listesine göz atmaya ne dersiniz? Tatlı pilavdan başlayabiliriz. Shecar Polou denen yemek İran’ın en önemli özel gün yemeklerinden. Bayramda pişirildiği zaman adı “mozafar” oluyor. Tabii safran da var işin içinde. Bakalım başka neler var? Vişneli pilav, hindili pilav, domatesli pilav, domatesli ve patlıcanlı pilav, yoğurtlu pilav (Tah Chin), mercimekli pilav( Adas Polou), tavuklu pilav (morgh Polou), sebzeli pilav(Sabzi Polou), baklalı pilav (Sheved Bagla), kuzu etli pilav, (Barreh Plolou) ve havuçlu pilav..İşte buldum, bizim yemeğimizin bir başka versiyonu..

 

Acem Pilavı Kahramanmaraş’ta da düğün ve davet yemeklerinden. Özel günlerde mutlaka sofraların baş köşesinde bulunuyor. Ama yemeğin olmazsa olmaz bir kuralı var. Sofraya mutlaka havuç ekşilisi/havuç salatası ile sunulması. Pilavın yanında madem yapmanız gerek. Önce onun tarifini vereyim en iyisi. Havuçlar soyulur ve rendelenir. Geniş bir salata kabına alınır. 1 kaşık domates salçası suda eritilir, havuçların üzerine konur, 2-3 dal yeşil soğan yok ise küçük bir kuru soğan ufak doğranır. Tuz, kırmızı biber ve nar ekşisi eklenerek iyice karıştırılır, üzerine kuru nane serpilir. Salata kaselerine konarak kaşıkla yenir. Salatanın tarifini verdim bir de ipucu vereyim. Siz onu yemek pişmeye yakın hazırlayın ki bekleyerek salatanızın lezzeti kaçmasın.

 

Sebzeli, meyveli pilavları oldum olası çok severim. Hele Gaziantep’in Özbek pilavı (havuçlu pilav) ve Buhara pilavını. Ama Kahramanmaraş’ta yediğim Acem pilavı hiç de onlardan geri kalmıyormuş meğer. O kadar lezzetliydi ki.. Hele yemeği ustasının elinden tadarsanız ve sofraya Kahramanmaraşlı dostlar Oğlakçı ailesinin fertleriyle birlikte oturursanız..

ACEM PİLAVI (1)

Malzemeler:

1 kg kuzu eti

1,5 kg.havuç

1 büyük soğan

2 su bardağı pirinç

Yeteri kadar karabiber, tuz.

Yeteri kadar yağ (tereyağ tercih edilir).

Hazırlanışı:

Tencereye yağ konup etler biraz sarartılır, doğranmış soğan eklenerek 5 dakika kadar kavrulmaya devam edilir. Tuz ve karabiber ve yeteri kadar su eklenerek et pişirilir. Bu arada pirinç ılık suda haşlanır. Et pişince rendelenmiş havuç ve haşlanmış pirinç konur. Yemek pişince üzerine karabiber serpilerek yanında havuç salatası ile birlikte yenir. Arzu edilirse pilavın üzerine kavrulmuş badem ile süslenir.

 

1) Kk. Şerife Oğlakçı, Kahramanmaraş doğumlu, Kahramanmaraş’ta yaşıyor, ev kadını.

 

http://www.efecehaber.com/yazaroku.asp?id=10624

Diğer Yazılar
images

AŞÛRE

post iamges

Gonca Tokuz

images

ZERDE

post iamges

Gonca Tokuz

images

MULUHİYE-MOLOHİYA

post iamges

Gonca Tokuz

images

ZEYTİN BÖREĞİ / ZEYTİN PİDESİ

post iamges

Gonca Tokuz